Susret mladih isusovaca u Splitu

U utorak 28.8.2023. u Splitu započeo je godišnji Susret mladih isusovaca, skraćeno „SMI“. To je događaj koji se na godišnjoj razini organizira u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove i na kojem se okupljaju isusovci, često raspršeni po raznim dijelovima Europe i svijeta tijekom svoje formacije, da bi proboravili određeno vrijeme zajedno te se tako i međusobno bolje upoznali. Jedini su uvjeti da ne budu spriječeni od dolaska zbog prevelike udaljenosti ili važnih obveza i da još nisu napunili 5 godina svećeništva.

Ove godine u programu sudjelovalo je 10 mladih isusovaca. Osim njih na SMI-ju je gotovo uvijek prisutan i provincijal na čiju se inicijativu on i održava. To je uvijek prilika da uputi koju pobudnu riječ ili poticaj svojoj mlađoj subraći ili da podjeli viziju koju ima za provinciju, pogotovo ako je novi, tek izabrani provincijal. Osim toga, na SMI su uvijek pozvani i drugi gosti  najčešće voditelji tzv. „radnog dijela“ programa koji je uvijek unaprijed tematski određen.

Ove godine to su bili p. Tvrtko Barun i gđa. Mladenka Majerić koji su kroz dvodnevne radionice i predavanja pokušali sa sudionicima produbiti temu Ignacijevskog vodstva i konstruktivne komunikacije.

Ostatak vremena bio je posvećen neformalnom druženju,  zajedničkom slavljenju euharistije i raspravljanju o raznim temama koje se tiču provincije, Crkve, društva… U programu je također bio ponuđen vođeni obilazak grada Splita, a petak se iskoristio za odlazak na rafting na Cetinu. Skupni umor nakon trosatnog veslanja niz rijeku, dobro je sjeo svima koji su se već intelektualno umorili u proteklim danima te je služio kao dobar prijelaz prema završnici susreta.

Nakon završne zajedničke mise i pokorničkog bogoslužja poslije kojega je provincijal uputio završnu riječ, SMI je formalno završio uvečer 1. rujna. Sljedeći dan mladi su se isusovci spremili pa se ponovno raspršili kamo ih već njihovo poslanje vodi, ali sada osnaženi u duhu i srcu, znajući da zajedno sa drugima prolaze sve svoje teškoće i izazove te puni nade da će ih tako i zajedno, s Božjom pomoću, uspjeti i sve prebroditi.

Izvor: www.isusovci.hr