Nove opće apostolske preferencije Družbe Isusove

U podne 19. veljače 2019. Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo Sosa objavio je Opće apostolske preferencije Družbe Isusove za sljedećih deset godina. Proces zajedničkog duhovnog razlučivanja o novim preferencijama pokrenula je 36. Generalna kongregacija u jesen 2016., a Družba mu je posvetila dvije godine. Nakon što je sa svojim proširenim savjetom razlučivao nad pristiglim prijedlozima iz svih provincija od 6. do 14. siječnja ove godine, p. General je svoj zaključni prijedlog predao Svetom Ocu. Nakon što je neko vrijeme osobno nad njima molio, papa Franjo je potvrdio sljedeće četiri preferencije:

 

  1. Promicanje razlučivanja i duhovnih vježbi. Pomagati ljudima da pronađu Isusa Krista i slijede ga.
  2. Hod s isključenima. Hoditi uz siromašne, ranjive, isključene i one koje društvo smatra bezvrijednima, u misiji pomirenja i pravde.
  3. Skrb za naš zajednički dom. Raditi s dubinom Evanđelja za zaštitu i obnovu Božjega stvorenja.
  4. Na putu s mladima. Pratiti mlade ljude u izgradnji nadom ispunjene budućnosti.

 

Tijekom sljedećih deset godina ove preferencije će usmjeravati naš isusovački rad, a danas nas je oko 15,536 na svijetu. Naravno, ovo je početak nastojanja dubljeg razumijevanja što sve preferencije uključuju i kako ih u našem apostolatu možemo primijeniti, napose u Hrvatskoj provinciji. Očekujemo da će to nastojanje biti jedna od glavnih poruka tijekom Generalova posjeta Hrvatskoj od 20. do 23. ožujka ove godine. Inače, prethodni popis Općih apostolskih preferencija izdao je još 2003. godine otac general Peter-Hans Kolvenbach. Tada su to bile: Afrika, Kina, intelektualni apostolat, isusovačke rimske ustanove i rad za migrante i izbjeglice. Proces razlučivanja sadržavao je i vrednovanje prethodnih preferencija, a zaključeno je da nove preferencije trebaju biti formulirane u obliku zajedničkih ciljeva, a ne posebnih geografskih ili apostolskih djela.