Prvi zavjeti isusovačkih novaka 2018.

U subotu, 15. 09. 2018., na spomendan Gospe Žalosne, u novicijatu Družbe Isusove u Splitu, svoje prve jednostavne, ali vječne zavjete, položila su trojica novaka: Stjepan Guzanović, rođen 19. 09. 1992., iz Stražemana u požeškoj biskupiji, zatim Kristijan Matković, rođen 19. 01. 1994. iz Lukavca kod Slatine u požeškoj biskupiji i Daniel Vorih, rođen 8. 02. 1986., iz Zagreba s Ravnica.

Obećanje života u siromaštvu, čistoći i poslušnosti dali su pod sv. Misom koju je predvodio p. Dalibor Renić, provincijal HPDI u 11.00 sati. U koncelebraciji su još bili p. Stipo Balatinac, magister novaka, p. Radojko Karaman, socij magistra, p. Ante Tustonjić i p. Ivan Cindori iz kuće, te gosti župnik iz Stražemana vlč. Robert Mokri, njegov predšasnik msgr. Josip Devčić, te župnik s Visoke iz Splita don Božo Plazibat.

Sam obred zavjeta uslijedio je nakon pričesti predvoditelja, kada je zavjetovanik došao pred oltar i kleknuo pred Presveto Tijelo i Krv našega Gospodina koje je bilo visoko podignuto te izgovarao formulu zavjeta. Tako su se izredala sva tri zavjetovanika, uz zorno praćenje svih nazočnih, molitve, ali i pokoju suzu! Svaki je pojedinačno predavao svoj dokument p. Provincijalu i pričestio se pod obje Prilike.

Uz spomenute goste župnike, na obredu zavjetovanja i svečanom ručku bili su i roditelji novaka, braća, sestre, profesorica engleskoga s mužem i kućni suradnici i prijatelji. Uz zahvale, posebno ističemo g. Vinka Maroevića, koji je predvodio sviranje i pjevanje, g. Nedjeljka Crnčevića, koji je pomagao našem č. bratu Ivi Pavinu sakristanu, te naše uvijek marljive sestre milosrdnice: Dariju u kuhinji, Vilku u vešeraju i crkvi, te Antoniju koja uvijek prigodno dođe okititi naše oltare! Gospodin neka im nagradi svaku žrtvu za nas i našu kuću, a neka bude milostiv i prema svim drugim našim dobročiniteljima i moliteljima za zvanja.

Nakon završenog dvogodišnjeg novicijata novaci su dobili mogućnost tjedan dana boraviti doma s obiteljima, a onda su nastavili svoju isusovačku formaciju u Zagrebu, Stjepan u Palmotićevoj na Glasniku, Daniel na Fratrovcu u skolastikatu započinjući prvu godinu filozofije, a Kristijan u Osijeku gdje će raditi u našoj rezidenciji i gimnaziji. Želimo im obilje Božjeg milosti, uspješno duhovno i intelektualno usavršavanje te ustrajnost u zvanju. A sve neka bude na veću slavu Božju – AMDG!