Proslavljena Gospa Lurdska na Manušu

 

11. veljače 2018. godine u Splitu kod isusovaca na Manušu proslavljen je blagdan Gospe Lurdske. Toga dana svete mise slavili smo u 7:00h, 8:00h, 9:00h, 10:00h; 11:00h, 17:00h, a u 18:30h. Nakon svete mise u 11h bilo je i klanjanje Presvetom oltarskom Sakramentu, sa završetkom u 16:45h.

Središnje liturgijsko slavlje započelo je u 18:30h, a predvodio ga je p. Dalibor Renić, provincijal HPDI. Pater Renić u propovijedi je istaknuo čudesnost Gospina ukazanja, koja je, odabravši upravo špilju u Lurdu, čitavom svijetu objavila jednostavnost Božjeg nauma spasenja sa njom i sa svim ljudima. Također je pozvao na tu jednostavnost u molitvi, jer pred Bogom trebamo biti otvoreni i iskreni, onakvi kakvi uistinu jesmo, a ne kakvi bi htjeli biti. Valja nam stoga, istaknuo je pater Renić, još jednom promisliti kako se tek iz te otvorenosti i iskrenosti rađa pravi dijalog s Bogom – prava molitva. Nakon svete mise formirala se procesija vjernika, na čelu sa Gospinim likom, te smo u molitvenom raspoloženju, noseći u rukama upaljene svijeće na čast Majci Božjoj, napravili ophod oko rezidencijalne isusovačke kuće. Uputivši Gospi još jednom naše molitve prilikom stajanja procesije kod dvaju postaja, slika je vraćena u crkvu.

Ostale svete mise također su predslavili naši patri: Pater Stipo Balatinac u 7h, p. Franjo Pšeničnjak u 8h, p. Ante Tustonjić u 9h, mladomisnik p. Tomislav Rukavina u 10h, mladomisnik p. Tomislav Magić u 11h, te pater Radojko Karaman u 17h.  Neposredno nakon ovih svetih misa bio je i blagoslov bolesnika. Na svetim misama toga dana pjevanje su animirali novaci, predvođeni sa gosp. Vinkom Maroevićem.

Samom blagdanu Gospe Lurdske prethodila je trodnevnica, koja je ujedno bila i proslava mladih misa naših patara Tomislava Rukavine i Tomislava Magića.

Fotogalerija: