40 godina novicijata i svetkovina Sv. Stanislava Kostke

U nedjelju, 12. studenoga svečano je obilježen jubilej 40 godina od preseljenja novicijata s Fratrovca u Zagrebu na Manušku poljanu 1, u Split. Tim povodom sv. Misu u 18.30 sati predvodio je p. Zvonko Vlah iz Opatije. Glavni razlog njegovog dolaska jest što je upravo on novak prve generacije u Splitu, te je zajedno s pokojnima br. Mladenom Šimonom i p. Slavkom Lovrićem bio novak prve godine. Druga godina je tada bio p. Stjepan Harjač, magister je bio pokojni p. Josip Kukuljan, a socij, također pokojni p. Franjo Ivanušec.

U ponedjeljak, 13. studenoga uslijedio je svečani nastavak proslavom svetkovine sv. Stanislava Kostke, zaštitnika naših novaka. Središnje misno slavlje u 11.00 sati, u novačkoj kapelici, također je predvodio p. Zvonko Vlah, a u koncelebraciji su bili patri Stipo Balatinac (magister), Radojko Karaman (socij), Franjo Pšeničnjak, Ante Tustonjić, zatim fra Žarko Relota (gvardijan samostana sv. Frane na obali), don Božo Plazibat (župnik s Visoke) i don Luka Stipinović (kapelan s Visoke). Na ručku se još pridružio i don Vjenceslav Kujundžić (župnik s Mertojaka), a ostali gosti su bili Nedjeljko Crnčević, Marko Mešin, Ivana Vanjaka i Jakša Kordić. Osim nadahnute propovijedi o sv. Stanislavu, istaknimo i da su pjevanje vodili novaci Kristijan Matković i Daniel Vorih, a kapelicu su nam i ovom prilikom lijepo uredile naše sestre mislosrdnice. Kako njima, tako ovom prilikom zahvaljujemo i našoj kuharici s. Dariji, te ostalim dobročiniteljima i moliteljima za novake i za nova zvanja u Družbi Isusovoj.

 

Slavlje je nastavljeno i pod večernjom sv. Misom u crkvi, u 18.30 sati, a koje je predvodio p. Smiljan Milićević, ekonom kuće, a propovijedao je novak Stjepan Guzanović, duktor novaka. Poslije sv. Mise bio je prikazan jednosatni dokumentarni film o četrdesetgodišnjoj povijesti novicijata u Splitu kojega je snimio novak Daniel Vorih. Na kraju filma prolomio se oduševljeni pljesak ukućana i vjernika kao znak pohvale za film, koji je uspio iznijeti i povijesne podatke, ali i posebnosti pojedinih poglavara i novaka tijekom novicijatskog života. Zahvaljujemo autoru, svim pomagačima i sudionicima u ovom projektu!

p. Stipo Balatinac SJ

 

Fotogalerija: