Proslava svetog Ignacija na Manušu u Splitu 2017.

Sveti Ignacije Loyolski utemeljitelj je Družbe Isusove. Zato je njegova proslava značajna za cijelu Družbu Isusovu. Ove godine na ovaj dan zajednica isusovaca u Splitu proslavila je također i pedeset godina svećeništva patra Franje Pšeničnjaka, te sedamdeset godina redovništva patra Radojka Karamana.

 

Samom danu slavljenja prethodila je devetnica, na kojoj su propovijedali novaci Družbe Isusove o svetom Ignaciju, pod određenim vidicima:  ns. Matej Zdravčević izložio je kratku povijest Ignacijeva života, ns. Zlatko Brauchler progovorio je o dinamici Ignacijeva obraćenja, ns. Stjepan Guzanović progovorio je o svećeničkom pozivu, ns. Marko Martinović o utjecaju obitelji na Ignacijeve kreposti, ns. Kristijan Matković o asketkoj dimenziji Ignacijeva života, ns. Dino Stanić o plodovima njegova duhovnog života, te ns. Daniel Vorih o duhu služenja Crkvi i narodu. Devetnicu su novaci također uljepšali svojim pjevanjem pod vodstvom patra Ante Lozuka, nekadašnjeg magistra novaka.

Na samu svetkovinu Svetu misu predvodio je pater Pšeničnjak, dok je propovjednik bio pater Karaman. U svojoj propovijedi, osim života svetog Ignacija i glavnih obilježja života patra Pšeničnjaka, iznio je i zanimljiv podatak da je u svojih pedeset godina svećeništva naš Zlatomisnik slavio preko 18 000 svetih misa, te da je to oblikovalo njegovo životno usmjerenje. Bila je to prigoda Bogu zahvaliti za prehodani put i snagu kojom ih je obojicu obdario, no također i moliti za daljnje nadahnjivane i snagu do onog trenutka kada će ispuniti svoje poslanje na zemlji.

Na ovu Svetu misu posebno su bili pozvani članovi Misnoga saveza svetog Ignacija, koji svojim molitvama i materijalnim doprinosima potpomažu isusovački pomladak. Poslije Svete mise svi oni, kao i ostali vjernici, bili su pozvani na prigodni domjenak i osvježenje. Uz ove duhovne blagodati, ono je bilo uistinu i potrebno, jer je temperatura bila daleko iznad trideset stupnjeva.

 

Fotogalerija: