Proslava Gospe Lurdske na splitskom Manušu

Uoči šeste nedjelje kroz godinu, na „Marijinu” subotu na splitskom je Manušu u isusovačkoj crkvi proslavljen blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika. Priprava za blagdan, koji se posebno slavi u crkvi Srca Isusova zbog pokrajnjeg oltara koji je nalik na Lurdsku pećinu u kojoj se Bernardici ukazala Marija kao „Bezgrješno začeće”, započela je trodnevnicom koju je svake večeri predslavio p. Hrvoje Mravak, za tu prigodu pristigao iz osječke isusovačke rezidencije.

Mnoštvo vjernika svaki je dan častilo Mariju koja je: „Izvor svih milosti i najbolji put za izgradnju vlastite osobe” – kako je istaknuo p. Mravak. Na sam blagdan od ranoga jutra pristizali su vjernici sa svih strana Splita i okolice kako bi slavili misu i preporučili Mariji sve svoje boli, slabosti i patnje koje podnose. Prijepodne su se svakog sata slavile svete mise koje su osim domaćih patara Karamana, Balatinca i Milićevića, slavili i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i fra Šime Škribola. Nakon svake mise slijedio je blagoslov bolesnika koji je slikovito podsjetio na Kristovo suosjećanje sa svima koji trpi. Od podneva je u crkvi bio izložen Presveti Oltarski Sakrmenat kojemu su vjernici u molitvi i sabranju iznijeli svoje prošnje i zahvale za primljena dobročinstva. Činom blagoslova završen je molitveni dio programa, te je slijedila misa u 17 sati koju je predslavio don Vedran Torić, prefekt u splitskom sjemeništu, dok je u 18.30 bila svečana misa koja je ujedno bila i mlada misa isusovačkog mladomisnika Zdravka Jelušića.

U uvodnom dijelu p. Stipo Balatinac, magister i superior, pozdravio je sve okupljene a posebnu zahvalu i izraze dobrodošlice izrazio je mladomisniku koji je i sam bio njegov novak prije nekoliko godina. U homiliji p. Jelušić spomenuo je kako je čovjek potrebit Božje blizine, bez obzira na njegovo fizičko stanje. Nastavio je o iskustvu koje je doživio kao član katoličke udruge Kap dobrote u kojoj djeluje. Dodao je kako su bolesni, odbačeni, siromaši i oni koji su na rubu društva, prilika da im ponudimo svoje srce i utješimo ih. Na koncu je zaključio kako je upravo Marija, naša nebeska majka i Gospa Lurdska, ona koja se za nas zauzima pred Bogom, te da i mi moramo moliti jedni za druge, za sve bolesne, te za našu domovinu Hrvatsku, koja je naša velika obitelj. Po svršetku euharistijskoga slavlja p. Balatinac zahvalio je svima okupljenima, koji su svojom nazočnošću uzveličali ovo slavlju te pozvao na molitvu za novake Družbe Isusove, istaknuvši kako su oni nesebičnim zalaganjem i trudom doprinijeli da ovo slavlje bude tako svečano. Nakon toga uslijedila je procesija s Gospinom slikom oko kuće s pjesmama i molitvama, sa stankama na dvije postaje. Nakon procesije pater Jelušić je udijelio mladomisnički blagoslov, a novaci su dijelili mladomisničke sličice, čime je završena proslava mlade mise i blagdana Gospe Lurdske na Manušu.

FOTOGALERIJA: