Nije ovdje! Uskrsnu!

P1070440

U četvrtak 24. ožujka počelo je sveto Vazmeno trodnevlje i u našoj crkvi Srca Isusova. Vazmeno trodnevlje predstavlja vrhunac liturgijske godine.

Na Veliki Četvrtak se spominjemo Kristove posljednje večere i uspostave euharistije. Nakon mise večere gospodnje se prenose sve posvećene hostije iz glavnog svetohraništa u sporedno svetohranište, te se ogoli oltar u znak žalosti i Kristove muke.

Na Veliki Petak nema uobičajene euharistijske službe, nego se služi bogoslužje u kojem se prisjećamo Kristove muke, pjevajući  dijelove evanđelja po Ivanu koje govore o Njegovoj muci. Nakon pjevane muke se ljubi križ,  a poslije bogoslužja se otkriva Božji grob.

P1070417

U subotu navečer u 20:00 je počela misa bdijenja, u kojoj se posvećuje uskršnji oganj, te se sa Uskršnje svijeće pale svijeće vjernika. Krist je bio svjetlo svijeta, te je po svojim apostolima u svijetu proširio na sve vjernike svoje svjetlo. Pjeva se hvalospjev Uskršnjoj svijeći. Čitaju se čitanja o divnim Božjim djelima: postanak Svijeta, Abraham želi žrtvovati sina (no Bog ga zaustavi), Izlazak Božjeg naroda iz Egipta. Sve je to slika novog stvaranja, prave Kristove žrtve, te oslobođenja od grijeha i smrti Kristovom smrću i uskrsom! Pjeva se svečana Slava, čita Pavlova poslanica Rimljanima, te čitanje iz Evanđelja po Luki u kojem dva anđela kažu ženama koje su došle na grob “Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!”

Fotogalerija:

« od 2 »