Manuš – Peta vazmena B – Povezanost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas nas liturgijska čitanja potiču na razmišljanje o POVEZANOSTI.

Svoju povezanost s Ocem Isus objašnjava povezanošću trsa i loze.

Drugo čitanje govori o vjerničkoj povezanosti s Bogom. Ona ide preko Isusa Krista i čuvanja njegovih zapovijedi, osobito ljubavi. Znak povezanosti je Duh Sveti.

Prisutnost Duha Svetoga znak je i Božjeg blagoslova i širenja prve Crkve, o čemu nam govori prvo čitanje. Tu je problematična povezanost u zajednici. U Kristu smo povezani i s prijateljima i neprijateljima, kao što je bio Savao, pa kasnije Pavao.

Iz svega ovoga vidimo da je za kršćanina ključna povezanost s Bogom. P. Antun Volenik izdao je nedjeljne propovijedi s naslovom „Biti u vezi“! Taj naslov ovako objašnjava: „Moram priznati da sam dugo dvojio oko naslova ove knjige. S nazivom, barem se meni tako činilo, nije bilo dvojbe iako je izazvao podijeljene reakcije… Ova knjiga želi biti veza između Božje riječi koja je mnogima tako daleko i nepoznata, ali što je jednako važno, u njoj često progovaram o odnosu, komunikaciji, dijalogu, otvorenosti. Ne možeš biti u vezi s Bogom, ako nisi u vezi, u odnosu s drugima. Ne možeš biti u vezi s drugim ako nisi u kontaktu sa samim sobom.“ (Biti u vezi „A“, Zagreb, 2011., str. 6).

Biti u vezi sa samim sobom: Znam li ja stanje svoga duhovnog života?

Biti u vezi s drugima: Znam li ja opraštati? Nedavno sam čuo dva prelijepa svjedočanstva o opraštanju. Jedan od njih kaže da je jedna gospođa nakon dugo vremena oprostila na Kalvariji u Jeruzalemu za vrijeme svoga posjeta Svetoj zemlji. Još je napomenula da ne molimo i ne živimo Očenaš, jer da ga molimo i živimo ne bi nam trebalo putovanje u Jeruzalem, nego bi to činili odmah i svaki dan.

Biti u vezi s Bogom: Znam li ljubiti? Povezano je s praštanjem, ali i izbacivanjem ma i najmanjeg trunka mržnje iz naše duše i srca. Bog je ljubav i ne može prebivati tamo gdje je mržnja. Mržnjom, grijehom, osudom kidamo naše veze s Bogom.

Je li nama važno biti povezan s Bogom?

Promislimo malo: S čime mi je najvažnije biti povezan? Što je danas ljudima najvažnije, s čime da budu povezani?

Možda s internetom. To je prvo pitanje gostiju: Jeste li povezani s internetom?

Netko će možda reći: Najvažnije je biti povezan s ljudima na vlasti, onda sve možeš. „Imati vezu“ stara je krilatica i povlastica.

Mnogima je važno biti povezan s trendom, modom, onim što je „in“, biti povezan s aktualnim kretanjima u društvu i okolici.

Je li meni, kao kršćaninu i vjerniku, važno da na prvom mjestu budem povezan s Bogom? Je li meni važno da budem povezan s drugim kršćanima? Je li meni važno da budem povezan s onima koji su najzaslužniji za moj život, odgoj i rast – roditelji? Nije li čudno da djeca i mladi danas ne žele biti povezani s roditeljima, mladi sa starima u obiteljima, ljudi s kršanskim stavovima i nazorima u istim udrugama, strankama, organizacijama…?

Jesam li ja ispravno povezan? S čime i s kime sam ja zapravo povezan? Kuda me moje povezanosti i veze vode i usmjeravaju?

Isus kaže: „Bez mene ne možete učiniti ništa!“ Bez povezanosti s Isusom ne mogu ništa učiniti.

Poruka današnje nedjelje glasi: Budi u vezi s Isusom. Amen.