36500_all_007_01-Christ

ČETVRTA ADVENTSKA NEDJELJA – „B“

2Sam 7,1-5.8b-12.14a.16; Rim 16, 25-27
Evo, začet ćeš i roditi sina.

Jučerašnja adventska misao se poklapa i s današnjom, pa ukoliko niste pročitali, možete to učiniti ovdje. A za danas slijede adventske misle za prvo i drugo čitanje.

2Sam 7,1-5.8b-12.14a.16

David je uspostavio kraljevstvo, osvojio Jeruzalem, sagradio kraljevstvu palaču. Naumio je sagraditi i Hram Gospodnji, za sveti Kovčeg. Međutim, izgradnju Hrama Bog je namijenio nekome drugom.

Bog Davidu šalje poruku da on ne gradi Dom: „Gospodin će ti podići dom… i kad ti počineš kod svojih otaca, podići ću tvoga potomka…koji će se roditi od tvoga tijela i utvrdit ću njegovo kraljevstvo. Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin. Tvoja će kuća i tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati za svagda.“

To obećano kraljevstvo Davidu po proroku Natanu – trajat će po Davidovu potomku, po Spasitelju svijeta, po Isusu koji dolazi osnovati svoje kraljevstvo, svoju Crkvu. Ovo Natanovo proroštvo govori o budućem Mesiji, Davidovu potomku, ali u isto vrijeme, o Sinu Božjemu. On će biti graditelj Hrama. I to ne više materijalnog zdanja, nego Duhovnog Hrama – Hrama Gospodnjeg, a to je Crkva Božja. Svaki kršćanin koji njeguje u sebi božanski život milosti, ugrađuje se u Hram Kristov. U Crkvu Kristovu.

Rim 16, 25-27

Sadržaj Poslanice je Krist u kojem je Gospodin Bog objavio svoje „otajstvo“, svoj naum spasenja. U Isusu Kristu Bog otkriva ljudima, što je do tada držao potpuno skriveno od ljudi – sve je samo on (Bog) znao. Čovjekov život ovisi o „tajnama“, koje samo Bog zna. Spasenje čovjeka je po snazi Boga, po Sinu, Isusu Kristu. Cilj Kristove objave sastoji se u tome da je vječni Bog dao Sinu zadatak obznaniti je svim narodima i tako učiniti da dođu k poslušnosti vjere na slavu imena njegova.

Božji nacrt spasenja obuhvaća sve narode i sva vremena. Taj nacrt objavljuje čudesnu Božju mudrost. Krist je posrednik Božje objave ljudima. On je također posrednik i prenositelj čovjekove zahvale Bogu. Mi kršćani, pozvani smo živjeti u zajedništvu u Crkvi. Pozvani smo živjeti u zajedništvu s Ocem, Sinom i Duhom Svetim.

Novak Ivan Junušić, DI