Subota 3. tjedna došašća

DjevicaMarija03

PETAK, 3. TJEDNA DOŠAŠĆA

Lk 1, 26-38
Evo, začet ćeš i roditi sina.

Marija je, kako piše na jednom mjestu u Lukinom evanđelju, sve što joj se dogodilo pohranjivala i prebirala u svome srcu. Kako li se osjećala prisjećajući se trenutka navještenja, kad joj se život iz temelja promijenio te je započela povijest ljudskog spasenja?

U jednoj skromnoj nazaretskoj kućici, domu pobožnih ljudi Joakima i Ane, koji nisu niti bili svjesni veličine vlastite kćeri, zbio se događaj koji ljudski rod iščekuje još od svog prvog prijestupa protiv Boga. Marija je na prvi pogled obična židovska djevojka, jednostavna, pobožna, poslušna svojim roditeljima i Zakonu koji je Bog dao preko svoga sluge Mojsija. U trenutku kad joj se javlja Božji glasnik, nije se preplašila, već se pita kakvim ju je to pozdravom anđeo počastio. Gabriel Mariju poziva na radost i naziva ju milosti punom. Svjestan je pred kime stoji. Zna da je ona i sama zamilovana od Boga još od trenutka svoga začeća. Gospodin je i prije nego se rodila, u Bezgrešnoj pripremio kolijevku koja će biti dostojna Njegovog Sina. Od svih žena na ovome svijetu, Marija je jedina odabrana za majku Mesije. Je li ljudski rod mogao i sanjati da će jedna žena postati majkom Boga? To je događaj jedinstven u povijesti, kao i sve vezano uz život Isusa Krista. Pojava anđela Mariju na trenutak smete. Ona Božji plan u potpunosti ne razumije, ali na koncu pristaje da po njoj među nas dođe Bog koji će spasiti svijet od posljedica grijeha. Marija pristaje biti posrednicom između Boga i čovjeka kako bi Gospodin posredstvom jedne ponizne ljudske duše uspostavio svoje kraljevstvo u srcima svih ljudi. U trenutku svog pristanka, kada Božjem glasniku odgovara: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“, Marija nije niti svjesna što je sve čeka, koliko će još puta morati ponoviti ovo predanje Božjoj volji, iako često neće razumjeti zašto tako mora biti i iako će joj to razdirati srce. Nije svjesna budućnosti niti zna što ju očekuje, ali nosi ju pouzdanje u Gospodina i sigurnost da će Bog na kraju sve izvesti na dobro.

Marija nam je svima u svojoj poniznosti, jednostavnosti, poslušnosti i pristajanju uz Božju volju uzor. Ona je Bogorodica, jedina žena u povijesti dostojna roditi Boga, a mi, iako niti smo dostojni niti možemo preuzeti njenu ulogu, imamo priliku biti bogonosci u ovome svijetu. Ako budemo dosljedni Isusovi učenici koji slušaju njegovu riječ i vrše je, ako prihvatimo Krista u svemu što nam govori u Svetom pismu, ako u životu pristanemo uz njegovu volju, i mi ćemo nositi Boga ovim svijetom i pomoći mu da se rodi u svakom bratu i sestri koji kao da su ga izgubili ili ga nikada nisu niti imali prilike zaista upoznati. U svojoj velikodušnosti, Isus nam se svakodnevno čitav daruje u sakramentu Svete pričesti, a daje nam i priliku da se s njime izmirimo u svetoj ispovijedi. Dopustimo mu da nam se približi, da se u nama nastani, a onda ga ponesimo drugima, svjedočeći djelima i riječima njegovu veličinu, ljubav i poziv svakoj ljudskoj duši koja je potrebna spasenja. A tko nije? Kome nije potreban Bog da ga spasi? Tko se to od nas sam može spasiti ili sam sebi dati život? Budimo poput Marije. Budimo poput nje ponizni službenici Božji, njegova produžena ruka koja tješi, služi, miluje i raduje sve koji ga iskreno traže.

Marijo, majko Isusova i moja, molim Te, isprosi mi kod svoga Sina tu milost da me ovog Božića ne raduju ni pokloni ni obilje blagdanskog stola, nego da se radujem Njegovom dolasku, Njegovoj žrtvi i ljubavi kojom je došao spasiti mene i svu moju braću i sestre. Pomozi mi Marijo da shvatim Božju veličinu u svom životu te mu zaista budem od srca zahvalan za sve što po Tvome Sinu i Duhu Svetom Otac za mene svaki dan čini. Hvala ti Marijo što si i moja majka, što me voliš i što si pristala roditi Onoga čiji ćemo rođendan uskoro proslaviti, a koji se u meni rađa i daruje mi se svaki dan. Amen.

Novak Mate Žaja, DI