Srijeda 3. tjedna došašća

velika-meditacija

SRIJEDA, 3. TJEDNA DOŠAŠĆA

Iz 40, 1-11; Mt 18, 12-14.
“Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Započinjemo posebno vrijeme priprave pred Božić, posljednjih osam dana u kojima je Crkva pripravila i posebna čitanja. Da bi još više naglasili ovu pripravu mi ćemo kroz ovih osam dana posebno pratiti osam Blaženstava koja je Isus izrekao u svom poznatom Govoru na gori i to tako da ćemo svaki dan jedno blaženstvo nastojati povezati s dnevnim čitanjima.

Ta blaženstva su kao manifest kršćanstva, Isusov novi program i obveza svakog vjernika koji teži prema istinskom kršćanstvu i želji da bude što bolji Isusov učenik. Podsjetimo se na njih:

Mt 5, 3-10: Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. 2 On progovori i stane ih naučavati:
“Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!”

Danas razmišljamo o siromasima duhom čije je kraljevstvo nebesko. Tko su ti siromasi duhom? Siromasi duhom to su oni koji sve svoje pouzdanje stavljaju u Gospodina. Zato danas dok gledamo Isusa i njegovo rodoslovlje prisjećamo se toga da je on bio Bog, a postao čovjekom. Sv. Pavao u poslanici Filipljanima piše (2, 6-11): On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. Svaki će jezik priznati: “Isus Krist jest Gospodin!” – na slavu Boga Oca.

Tu se najbolje pokazuje Isusovo siromaštvo i kako i mi moramo nasljedovati tu nenavezanost. Isus je dakle, zbog mene postao siromašan, da se ja njegovim siromaštvom obogatim. A kako ću to kazat će sljedeća priča: Vršeći osvrt na svoj život jedan čovjek reče: „Kad sam bio mlad, bio sam buntovan i sve moje molitve Bogu glasile su: ‘Gospodine, daj mi snage da promijenim svijet’. Kad sam došao u srednju dob i shvatio da je prošla polovica moga života a nisam ništa promijenio, molitvu sam preinačio ovako: ‘Gospodine, daj mi milost da promijenim one s kojim živim – moju obitelj i prijatelje i bit ću zadovoljan’. Sada kad sam već ostario počinjem shvaćati koliko sam bio lud. Moja molitva sada glasi: ‘Gospodine, daj mi milost da mijenjam sebe’. Da sam tako molio od početka, ne bi mi život uzalud prošao.“ (Usp. Zrikavčev pjev, KSC Zagreb 2001., str. 68)

p. Stipo Balatinac, SI

Proudly powered by WordPress | Theme: Lean Blog by Crimson Themes.