Ponedjeljak 2. tjedna došašća

bezgresno_zacece

PONEDJELJAK 2. TJEDNA DOŠAŠĆA

BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM
Post 3, 9-15.20; Ef 1, 3-6.11-12; Lk 1, 26-38.

„Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!“

U posljednjoj rečenici današnjeg evanđelja Marija sebe definira kao „službenicu“, kao onu koja služi, pa možemo reći i sluša, koja je poslušna. Zato razmišljajmo danas na dan proslave njezinog bezgrešnog začeća o onome što je iz toga proizašlo, a to je upravo poslušnost:

Marija je poslušna Ocu nebeskom: Bog je poslao svoga anđela da navijesti Mariji da je od svih žena izabrna da bude majka Sina Božjega. U svoj svojoj malenosti, zbunjenosti, zastrašenju, Marija prihvaća tu zadaću. Poslušala je samoga Boga. I Sin kojega će roditi i predati za spas svijeta pokazao je da je tu izvor svake poslušnosti – on se potpuno predao volji svoga nebeskog Oca, od Jeruzalemskog hrama, preko Getsemanija i križa do uskrsne slave i slanja Branitelja – Duha Svetoga.

Marija je poslušna Duhu Svetom: Anđeo joj naviješta da će dijete biti začeto po Duhu Svetom. Marija je to u vjeri prihvatila i dopustila da bude vođena Duhom. Ona će ga osluškivati i za vrijeme čudnog života svoga Sina, kad mnoge događaje prebire u svome srcu, vjerovat će u njegovu snagu i pod križem, i dopustit će da on vodi novu zajednicu po uzburkanom moru rimskog carstva.

Marija je poslušna svome Sinu Isusu: Marija Isusa kao sina jedinca nije zadržala za sebe. Kad joj je rekao da mu je na prvom mjestu ono što je Oca nebeskog, znak je to bio da on stupa na scenu. Majka ga slijedi i pojavljuje se koji put u njegovim propovijedanjima, ali samo da bi čula kako je najviše majka po tome što sluša i vrši riječ Očevu. Slijedi ga na križnom putu, do groba, a slijedi ga i u zajednici apostola, jer zna da je on među njima na nov način.

Marija je poslušna sv. Josipu: U drami koju opisuje sv. Matej na početku svoga evanđelja jasno se to očituje. Ona ne pita za smisao i vjerodostojnost viđenja, ona uzima dijete i kreće u Egipat. Istom tom poslušnošću i vraća se iz Egipta i počinje novi život u Nazaretu. Tu samo možemo zamišljati u kakvoj je savršenosti tekao taj bračni život i u kojim se sve okolnostima pokazivala Marijina poslušnost i povjerenje prema sv. Josipu.

Marija je poslušna apostolima: Marija je poslušna prvo Ivanu apostolu, koji ju pod križem uzima sebi, kako mu je naložio Raspeti. Zatim ona je poslušna i ostalim apostolima s kojima moli u dvorani Posljednje večere. Nikada nije tražila povlaštenost, niti prvenstva, niti počasna mjesta. Potvrdila je to u svom Hvalospjevu, vjerujući da uvijek i samo Gospodin čini velike ljude i velike stvari.

Marija je poslušna svima nama: Kao što je usluživala svoju rođakinju Elizabetu, tako uslužuje i sve koji su duhovno vezani za njena Sina. Marija sluša naše molitve, zazive, vapaje, plač i suze. Gleda svoje brojne hodočasnike, bose noge, kelcava koljena i sklopljene ruke. Sluša kao Majka i uslišava kao Majka! I zato se nikad ne umara i zato molitve upućene njoj nikad ne prestaju! Zato je i mi molimo i njoj se utecimo, i danas i sutra i u svakoj prilici ili neprilici našega života te primijenimo na sebe sljedeću priču:

„Neki je seljak svakog dana donosio u selo vodu s izvora. Dva velika vrča natovario bi na magarca i hodao uza nj. Jedan vrč bijaše star i napukao, pa je putem voda curila. Drugi bijaše nov, savršen, nikada ni kapi vode nije izgubio. Stari se napukli vrč osjećao ponižen i beskoristan, tim više što je novi vrč koristio svaku priliku da se pohvali: „Ja nikad ne prolijem ni kaplju vode!“ Jednog se jutra stari vrč potužio gospodaru: „Svjestan sam svojih pukotina. Izgubiš mnogo vremena, novaca i truda, a meni na povratku iscuri velika količina izvorske vode. Oprosti mi te slabosti!“Sutradan su opet pošli na izvor. Gospodar je napuklomu vrču: „Pogledaj svoju stranu puta.“ „Prekrasna je, sva u cvjijeću“, reče stari vrč. „Zahvaljujući tebi“, reče gospodar. „Kupio sam paketić raznog cvjetnog sjemenja i posijao ga uz put, a ti ga, i ne znajući, zalijevao iz svojih pukotina.“ Svi smo puni rana i pukotina, no Bog može od tih nesavršenosti načiniti prave divote.(Bruno Ferrero: Život je sve što imamo; KSC, Zagreb 2005, str. 14.)

Bog i iz tebe može načiniti prave divote samo budi poslušan, kao Marija!

p. Stipo Balatinac, SI