Srijeda 1. tjedna došašća

franjo-ksaver

SRIJEDA 1. TJEDNA DOŠAŠĆA

Iz 25, 6-10a; Mt 15, 29-37.
Sv. Franjo Ksaverski kao adventski svetac.

Franjo se rodio u dvorcu Xavier, po kome je i dobio prezime, u Španjolskoj 1506. godine. Već kao mladić bio je pun ambicija i želio je ostvariti nešto veliko pa je, nakon temeljnog školovanja u domovini, pohitao u Pariz na glasovito sveučilište Sorbonu. Tamo je stanovao u Kolegiju sv. Barbare. Tu je presudnu ulogu u njegovu životu odigrava sv. Ignacije Lojolski (1491.-1556.). On mu je često ponavljao riječi iz Evanđelja: “Što koristi čovjeku, ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život” (Mk 8,36). Tako mu je Isus uz posredovanje njegova „cimera“ iz Kolegija otvorio nove horizonte života i novi smisao. Franjo je napustio svjetsku karijeru i pridružio se novoj zajednici istomišljenika na čelu sa sv. Ignacijem koji su u čistoći i siromaštvu željeli propovijedati Evanđelje. Tako je počela Družba Isusova, a službeno je bila uspostavljena 1540. godine. Nakon izbora za Vrhovnog poglavara sv. Ignacije šalje sv. Franju u Indiju u misije. Tamo djeluje do 1549. kada putuje u Japan, a nakon plodnog rada umire na ulasku u Kinu, na otoku Sancijanu 1552. Smatraju ga začetnikom misija novog vijeka i najvećim misionarom nakon sv. Pavla. Resila ga je izvanredna revnost i „glad“ za spasenjem duša, pa se tako računa da je za Krista pridobio oko 30.000 ljudi. Kako onda tako i danas – želi za Krista pridobiti i tebe!

Na koji način je sv. Franjo Ksaverski advenski svetac?

Prvo: On je bio čovjek velikih nadanja i očekivanja. Puno je očekivao od svoga života, čekao je da ga ostvari velikom svjetovnom karijerom. Bio je čovjek nade, no u pogrešnom smjeru, dok nije doživio obraćenje i duhovni poziv.

Ni mi u životu nismo bez nade i iščekivanja. Neki od sebe puno toga očekuju, neki od svoje djece, drugi od župe, uspjeha na poslu, ekonomije, prevladavanja krize i slično.

Advent je vrijeme iščekivanja Isusova rođenja. I zato nas sv. Franjo Ksaverski upozorava da naša isčekivanja i očekivanja ne odu u krivo, nego da budu usmjerena u Onoga koji će doći i „neće kasniti“ – Novorođenog Spasitelja!

Drugo: Bog je djelovao u životu ovoga sveca preko drugog čovjeka. Sv. Ignacije je bitno utjecao na obraćenje sv. Franje. A on je prihvatio da Božji glas dolazi preko bližnjega. Promatrajmo glavne likove adventa iz Novog zavjeta pa ćemo se uvjeriti kako Bog na čudesan način djeluje preko svojih posrednika. Možda ga i ti imaš u životu, a ne primjećuješ? Dopusti da ti u ovom adventskom i božićnom vremenu Bog progovori preko tvoga bližnjega i znaj prepoznati djelovanje Duha Svetoga u riječima svojih najbližih!

I treće: Sv. Franjo je neumorno radio na spasavanju besmrtnih duša. A to i anđeo navješta sv. Josipu za Isusa: „On će osloboditi narod svoj od grijeha njegovih“ (Mt 1, 21)! On je shvatio da Isusov kruh učenici moraju davati narodu (Usp. Mt 15, 36).

Dakle, ovaj veliki misionar poziva i tebe da u ovom Adventu poradiš na spasenju svoje duše, da učiniš nešto za izbavljenje svoje duše od moguće propasti i vječne patnje. Isto tako te poziva da pogledaš oko sebe i pomogneš dušama svojih bližnjih da i one budu spašene. Pohitaj kao Marija k Elizabeti, pohitaj kao Franjo u Indiju i ne daj da propadne ni jedan od tvojih ukućana, župljana, kolega na poslu, prijatelja u školi, rodbine ili poznanika, ljudi do kojih ti je stalo. U Adventu je moguće učiniti čudo, evo kako su to učinili vjerni Poljaci, a što možemo prispodobiti prvom čitanju:

Nakon 2. Svjetskog rata trebao je blizu Krakova niknuti novi grad: Nova Huta, grad bez Boga, vjere i crkve. Vjerni Poljaci podigli su križ na otvorenom i tu se skupljali ljeti i zimi. Nakon 10 godina mogli su napraviti crkvu, ali vlastitim sredstvima, pa su počeli dopremati šljunak sa svih strana, papa Pavao VI poslao je kamen iz bazilike sv. Petra – temeljac, iz Amerike kamen s mjeseca – u svetohranište. Tako je iz prvotnog komunističkog nauma da spriječe gradnju crkve, nastao izuzetan znak vjere mnogih kršćana (Usp. Kratke priče za bogoslužje i katehezu 1, Prišlin 2002., str. 109.)!

Molimo sv. Franju Ksaverskog da nas zagovara te nam ovaj Advent urodi velikim plodovima vjere, nade i ljubavi, radosti i mira, slobode i vječnog spasenja!

p. Stipo Balatinac SI