Novaci svake godine sudjeluju u radu kampa za mlade Modrave, koji se nalazi u blizini Pirovca, u Šibensko-kninskoj županiji. Ondje novaci borave dva tjedna u srpnju na ljetovanju, a tijekom godine sudjeluju i na branju tamo zasađenih maslina, kao i u njihovu obrezivanju.

Same Modrave su kamp namijenjen mladima od 17 do 30 godina starosti, koji je nastao iz potrebe za potpunim i sadržajnim ljetovanjem u prirodnom okruženju i dobrom društvu, kroz molitvu, rad i zabavu. Ondje tijekom srpnja i kolovoza grupe od 80-ak mladih ljetuju u periodu od tjedan dana.

U uvjetima koji ne pružaju sve materijalne blagodati današnje civilizacije mladi se ondje nastoje izdići iznad svakodnevnih problema i svega što ih opterećuje. Dani su ispunjeni raznolikim programom kojeg vode animatori, te je skroman način života doživljen je na uzbudljiv način. Grupe naizmjence obavljaju različite poslove. Tako se npr. kosi trava, kultiviraju masline, popravljaju staze i suhozidi, uređuju nadstrešnice, uređuje se plaža i postavljaju plutače u more. Uz to postoje i duhovne točke, pripremaju se predstave, skečevi, održavaju se sportska natjecanja, a kroz sve to se stječu neizbrisiva prijateljstva.

Naposljetku mladi redovito skromne uvjete na Modravama dožive kao privilegij, te se i oni koji su se ranije užasavali spavanja pod šatorom i korištenja poljskih WC-a bivaju oduševljeni čarima tog mjesta. Više o njihovim dojmovima pogledajte u sljedećim video prilozima:

 

Related Post