PROSLAVA SVETKOVINE PRESVETOG SRCA ISUSOVA NA MANUŠU U SPLITU

U petak, 7. Lipnja 2013. svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove na Manušu u Splitu. Glavno misno slavlje predvodio je msgr. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, u 11.00 sati. U koncelebraciji su bili gosti: don Mijo Šurlin, ekonom nadbiskupije; don Mladen Parlov, ravnatelj sjemeništa; fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja; fra Zvonimir Brusač, gvardijan samostana sv. Josipa na Sukoišanu; don Mihovil Kurkut ravnatelj i župnik s Kmana i don Matko Džaja, župnik sv. Roka. Domaćin u koncelebraciji je bio p. Stipo Balatinac, magister novaka i superior Rezidencije. Svetoj Misi prisustvovalo je mnoštvo vjernika, hodočasnika i štovatelja Srca Isusova, a od predstavnika vlasti bili su gosp. Goran Kovačević, novi dogradonačelnik i gosp. Luka Brčić, novi-stari dožupan.

U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo kako pravi vjernik prepoznaje svoga Boga i ispravlja krive slike o njemu. Zato je naglasio da je Bog Isusa Krista Bog ljubavi, čak Bog zagrljaja i nježnosti. Takav Bog nas neizmjerno ljubi i želi naše spasenje. Na nama je da mu odgovorimo na njegovu ljubav i to tako što se u ovome životu nećemo klanjati idolima, niti prolazna sredstva zamijeniti vječnim ciljem. Pravi vjernik neće dopustiti da ono što mu treba služiti u životu postane njegov cilj. Potrebna su nam materijalna sredstva za život, ali nas ona ne smiju zarobiti, niti se njima smijemo klanjati. Također, prava vjera će se očitovati u svakodnevnom služenju, djelima dobrote i činima poniznosti. Tko bude tako postupao osjetit će ljubav Isusova probodenog srca i u njegovu životu će se uistinu događati promjene. Ono za čim trebamo težiti je svakako promjena srca i to promjena po Isusovu primjeru, zato i molimo: Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome! – zaključio je o. Nadbiskup.

Tijekom dana bila je još sv. Misa u 7.00 koju je predvodio novak-pater Dražen Volk, u 8.00 koju je predvodio p. Franjo Pšeničnjak, zatim u 9.00 sati, koja je bila završna sv. Misa p. Mate Antunovića, jer je on bio propovjednik i na Trodnevnici. U 10.00 sv. Misu je predvodio don Tomislav Ćubelić, dekan i katedralni župnik. Poslijepodnevnu sv. Misu i blagoslov trudnica i djece imao je p. Radojko Karaman, a završno misno slavlje u 18.30 predvodio je fra Petar Džida, gvardijan samostana sv. Frane na obali. Istaknimo da je tijekom poslijepodneva od 12.30 do 16.45 bilo klanjanje koje je završilo posvetom Presvetom Srcu Isusovu i svečanim euharistijskim blagoslovom. Cijeli dan bila je mogućnost za ispovijed, a u čitavom tome programu, osim patara sudjelovali su i novaci Družbe Isusove, koji su ministrirali, upisivali sv. Mise i prodavali knjige i pobožne stvari.

Ni poslijepodnevni pljusak i led nije omeo štovatelje Presvetog Srca da pohode svoje omiljeno svetište na Manušu i pomole se za sebe i svoje obitelji, za Crkvu i Domovinu. Bio je to uistinu dan prožet molitvom i duhovnošću, a nadamo se da će sve biti na duhovnu korist i spasenje duša.

P. Stipo Balatinac SI