Vijesti iz Novicijata

Vijesti iz novicijata

 

            Život u našem novicijatu redovito obiluje dinamičnim i zanimljivim događanjima. Tako je to i ove novačke godine 2011./12., koja je započela 25. rujna dolaskom petorice mladića koji su odlučili svoj život usmjeriti stopama sv. Ignacija. To su: Igor Galušić, Ivan Lasić, Pero Lovrić, Šime Rafić i Dražen Volk.

            Tijekom svog dosadašnjeg boravka u novicijatu oni su se, pod vodstvom svoga magistra p. Stipe Balatinca, spremali za velike ignacijanske duhovne vježbe, koje predstavljaju središnji događaj prve godine novicijata. I ove su se godine one obavljale u Boki Kotorskoj, na otoku Gospe od Milosti, od 14. ožujka do 14. travnja. A osim dolazaka bilo je i odlazaka, pa nas je tako napustio novak druge godine Lukas Jovanović.

Bilo je i drugih upečatljivih događaja u prethodnom razdoblju. Početkom veljače su snijeg u Splitu i posljedični događaji bili u središtu zanimanja cjelokupne naše javnosti. Vrijedni su novaci čistili snijeg ne samo oko naše Rezidencije, već i kod drugih samostana. A konačni izazov bio im je snijeg koji je nakon jednotjedne pauze ponovno pao upravo u noći na blagdan Gospe Lurdske, kada u našu crkvu dolazi najveći broj ljudi u čitavoj godini. Unatoč nedoumicama izazvanim tim peripetijama, blagdan smo svečano proslavili, a navečer čak i održali tradicionalnu procesiju oko naše kuće s Gospinom slikom. Pri svemu tome nadahnjivale su nas i gorljive propovijedi p. Ivana Mandurića, koji je vodio trodnevnicu uoči blagdana i svečanu misu na dan Gospe Lurdske.

            Novaci su i nadalje ostali povezani sa životom splitske Crkve, pa su tako pomagali kod blagoslova kuća na Visokoj i Mertojaku, sudjelovali u animiranju proslave Dana posvećenog života, po potrebi asistirali na pontifikalnim misnim slavljima u splitskoj prvostolnici, bili prisutni na značajnim događajima u organizaciji sjemeništa i bogoslovije, te na ispraćaju ubijene misionarke s. Lukrecije Mamić. Istakli su se i u dobrotvornom radu, pa su tako za Božić pjevanjem i darovima obradovali korisnike Doma za starije i nemoćne, koje i redovito tjedno posjećuju. Također su cijepanjem drva pomagali starijim štićenicima udruge „Zdenac“.

            Svi su se ovi događaji ispreplitali s redovitim dnevnim redom u novicijatu koji uključuje tečaj talijanskog jezika, tjedni odlazak na nogomet i na planinarenje, a za neke i učenje znakovnog jezika. Naravno, u središtu svega su duhovne točke, koje uključuju dnevnu misu, krunicu i meditaciju, nagovore, klanjanja, pripremu za liturgiju, te čitanje duhovnog štiva. I tako našim novacima protječe vrijeme priprave za prve zavjete, a uz to i za studij, te nekima već i za prihvaćanje prvih službi. Pritom su zahvalni što im je Providnost namijenila da tu pripravu vrše na tako zadivljujućem mjestu, te u okruženju koje ih potiče na sebedarje i ustrajnost.

 

Snijeg na rivi (2012):

Image Hosted by ImageShack.us

 

Oblačenje (2012):

Image Hosted by ImageShack.us